Turistický sprievodca Južný Cyprus

Pozrieť všetky zájazdy na Južný Cyprus

"Cyprus je viac než ostrovom krásnych pláží a trblietavého priezračného mora. Ochutnajte viac zo životného štýlu, bohatej histórie a kultúry a spoznajte milých a pohostinných Cyperčanov."

južný cyprus

Info | Mapa | Letoviská | TOP 10 | Pláže | Výlety


Základné informácie

  • Časový posun + 1 hodina
  • Úradný jazyk novogréčtina, angličtina
  • Mena euro
  • Dĺžka letu cca 3 hod. z Bratislavy
  • Letiská: Nikózia, Larnaca, Paphos
  • Poloha: južne od Turecka, cca 75 km od tureckých hraníc
  • Moria: Stredozemné more
  • Hlavné mesto: Nikózia
  • Rozloha 5 896 km², dĺžka 100 km, šírka 240 km
  • Počet obyvateľov: cca 537 000 obyvateľov
  • Cestovné doklady: platný občiansky preukaz a pre deti je potrebný platný cestovný pas

CESTOVANIE PO JUŽNOM CYPRE

  • najlacnejším dopravným prostriedkom – autobusová doprava a taxíky
  • mestská doprava je na dobrej úrovni, lístky sa kupujú priamo v autobusoch, autobus zastaví na znamenie na zastávke alebo hlavnej ceste
  • jazdí sa po ľavej strane
  • potrebný je medzinárodný vodičský preukaz alebo európsky formát vodičského preukazu
  • dobre vybavené cesty a diaľnice

UPOZORNENIA

  • na mnohých plážach chýbajú plavčíci
  • fotografovanie vojenských objektov a personálu je striktne zakázané
  • neodporúča sa využívať medzimestskú dopravu z dôvodu výrazných meškaní
  • striedavý prúd s napätím 220/240V (anglický štýl) – odporúča sa priniesť si adaptér

NÁKUPY

Medzi turisticky najobľúbenejšie a najviac kupované tovary patria: cyperské vína, koreniny, olivy, olivový olej, olivové mydlá, tymianový med, keramika, šperky a bižutéria, morské špongie, výšivky, kožený tovar, medený riad, koše a košíčky rôznych tvarov, farieb, materiálov.

GASTRONÓMIA

Typické cyperské jedlá: „dolma" (vínne, kapustné alebo cuketové listy plnené ryžou), „avgolemeno" (vajcovo-citrónová polievka), „musaka" (zemiaky zapečené v keramickej nádobe s mletým mäsom a ľuľkom, zaliate bešamelom), „halloumi" (grilovaný syr podávaný so zeleninou, bylinkami a chlebom), „afelia" (bravčové mäso na červenom víne a drvených koriandrových semienkach), „chtapodi" (pečené chobotničky), „bakaliaros" (ryba v cesnakovej omáčke), „kespédes" (mäsové guľky s mäsom a permezánom), kebab/gyros, „tirópitta" (veľmi sladký koláč z lístkového cesta, plnený tvarohovou plnkou), „baklava" (koláč z lístkového cesta plnený orieškami a medom).

Pre Cyprus je typický špecifický spôsob stolovania tzv. meze. Pri tomto spôsobe stolovania sa servíruje skupina niekoľkých jedál, ktoré sa podávajú v malých porciách, môže ísť aj o 20-30 jedál, podávajú sa v rôznych miskách a tanierikoch a každý si sám naberá.

Typické nápoje: pivo, víno (Commandaria - najstašie víno na svete, má chuť ako portské víno, ale vyrába sa bez pridania cukru), „ouzo" (anýzovkas, podáva sa s vodou alebo ľadom), „raki" (pálenka zo zbytkov vylisovaného hrozna), cyperská káva (podobná našej tureckej káve, ale je silnejšia).

Slovník základných výrazov

dobrý deň - kaliméra
dobrý večer - kalispéra
dobrú noc - kalinýchta
ahoj - geia
ďakujem - sas efcharistó
prosím - parakaló
koľko to stojí? - póso kostízei?
pláž - paralía
more - thálassa
ako sa máš? - ti gínetai?
koľko je hodín? - ti óra eínai?
počasie - kairós
výlet - periodeía
prístav - limáni
pivo - býra
víno - krasí
chlieb - psomí
obchod - katástima