Turistický sprievodca Severný Cyprus

Pozrieť všetky zájazdy na Severný Cyprus

Info | Mapa | Letoviská | TOP 10 | Pláže | Výlety | Video


 Základné informácie

  • Časový posun + 1 hodina
  • Úradný jazyk turečtina, angličtina
  • Mena nová turecká líra
  • Dĺžka letu cca 3,5 hod. z Bratislavy (povinné medzipristátie v Turecku)
  • Letiská: Ercan
  • Poloha: južne od Turecka, cca 64 km od tureckých hraníc
  • Moria: Stredozemné more
  • Hlavné mesto Nikózia
  • Rozloha 3 355 km² , dĺžka 160 km, šírka 35 km
  • Počet obyvateľov cca 264 172 obyvateľov
  • Cestovné doklady cestovný pas platný minimálne 6 mesiacov po návrate

CESTOVANIE PO SEVERNOM CYPRE

  • jazdí sa po ľavej strane
  • potrebný je medzinárodný vodičský preukaz alebo európsky formát vodičského preukazu
  • dobre vybavené cesty a diaľnice

UPOZORNENIA

  • zdroje vody na Cypre sú síce označované ako pitné, ale neodporúča sa užívať vodu z batérie na vnútorné použitie
  • fotografovanie vojenských objektov a personálu je striktne zakázané
  • prísny zákaz fotografovania v meste Varosha

NÁKUPY

Medzi turisticky najobľúbenejšie a najviac kupované tovary patria: výrobky z kože, keramika, výšivky, šperky, košíky, mosadz, medený riad, „lokoumi" (cyperský med), vína, olivy, syr halloumi

GASTRONÓMIA

Typické cyperské jedlá: kebab (pripravuje sa hlavne z jahňacieho mäsa, prípadne z kuracieho mäsa, býva zabalený v chlebovej placke so šalátom), „halloumi" (slaný syr, vyrábaný z kozieho alebo ovčieho mlieka, má výhodu v tom, že pri tepelnom spracovaní nemení tvar ani konzistenciu, nerozteká sa, stane sa iba vláčnejším, preto je mimoriadne vhodný na grilovanie a opekanie), „dolmades" (plnené vínne listy), „pide" (pozostáva z cesta, ktoré je pokryté rybou alebo aromatickým mäsom, cez ktorú sa rozteká syr a je vytvarované v tvare lode a pečie sa v peci), „kadaif" (prúžky sladkého pečiva zatočené do rúrky), „muhallebi" (aromatický ryžový puding pokvapkaný ružovou vodou a posypaný pistáciami), karobový sirup (sirup zo svätojánskeho chleba). Typický pre Cyprus je spôsob stolovania tzv. meze, ktorý tvorí veľa malých porcií jedál. Predstavuje príležitosť ako si spraviť prehľad o miestnej gastronómií, plní úlohu hlavného jedla.

Typické nápoje: vína (Commandaria – typické víno), „zivania" (miestna ohnivá voda vyrábaná destiláciou zbytkov po drvení hrozna, je silná, vhodná ako aperitív), „ayran" (slaný osviežujúci jogurtový nápoj, podáva sa ku kebabu), turecká káva (mala by byť horúca ako peklo, tmavá ako noc, horká ako jed a sladká ako láska)

Slovník - základné slová

dobrý deň - iyigünler

dobrý večer - iyigeceler

dobrú noc - iyigecele

ahoj - merhaba

ďakujem - sağol

prosím - lütfen

koľko to stojí? - nekadarmaliyetinedir?

pláž - plaj

more - deniz

obchod - mağaza

ako sa máš? - nasılsın?

koľko je hodín? - kaçsaatbunulütfen?

počasie - hava

výlet - tur

prístav - liman

pivo - bira

víno - şarap

chlieb - ekmek